Avalehele Vali keel:

Puhkus Eestis - uudised

Prindi

PLMF "Noor Muusik 2024" aastapreemia pälvis viiuldaja Hans Christian Aavik.

05.september 2024
Muusikute fond PLMF

30. augustil kell 19 Mustpeade Majas toimunud XX Tallinna Kammermuusika Festivali lõppkontserdil "Tuleviku tähed" pälvis traditsioonilise "Noor Muusik" aastapreemia viiuldaja Hans Christian Aavik. Juba 19. korda andis perekond Kelam üle tunnustuse, mis on pühendatud Marje ja Kuldar Singi mälestusele.



"Eesti saab taaskord tunda siirast rõõmu tänaseks juba mitmete saavutustega silma paistnud noore muusikatalendi üle," ütleb PLMF looja Pille Lill. "Väikeses riigis on iga anne hindamatu väärtusega ning vajab toetust kogu muusikutee jooksul."

Hans Christian Aavik on väljapaistev noorema põlvkonna Eesti viiuldaja, kelle selge stiil ja eristuv kõla on pälvinud rahvusvahelist tähelepanu. Ta on õppinud Saksamaal Frankfurdi Muusika ja Esituskunstide Kõrgkoolis, täiendades end paralleelselt Viini Muusika ja Kunsti Eraülikoolis. Alates 2022. aastast õpib Aavik Kronbergi Akadeemias. Ta on Carl Nielseni nim. rahvusvahelise konkursi I preemia laureaat (2022). Lisaks kahele eripreemiale (parim kohustuslik pala – Jesper Kochi „Maze“ – ja Odense Sümfooniaorkestri eripreemia) sõlmis temaga lepingu plaadifirma Orchid Classic ning järgnevatel hooaegadel on ta tihe külaline parimate Skandinaavia orkestrite ees. 2022. aastal pälvis Aavik Eesti Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemia, Saksamaa Usedomi muusikafestivali prestiižika muusikapreemia ning Eesti Interpreetide Liidu aasta interpreedi tiitli. Hooajal 2023/24 esines ta solistina selliste orkestrite ees nagu ERSO, Eesti Festivaliorkester, Württembergi, Tallinna, Uppsala ja Brandon Hilli Kammerorkestrid, Odense ja Vanemuise Sümfooniaorkestrid, Eesti Sinfonietta jt, dirigentidest on ta teinud koostööd teiste seas N. Järvi, P. Järvi, R. Joosti, M. Gertsi, A. Kaljuste, O. Eltsi, M. Seletskaja ja O. Lyniviga. Käesoleval aastal esitles ta kontserdisarja “Aavik Salzburgis” koos Tallinna Kammerorkestriga, läbides kogu Mozarti loomingu viiulile ja orkestrile. Aavik tegutseb aktiivselt ka kammermuusikuna. Hiljuti lisandusid tema kontserdipaikade nimekirja Londoni Wigmore Hall, Kölni Deutschlandfunki kammersaal ning Kronbergi Casals Forum. Aastal 2021 andis Aavik välja oma debüütplaadi „Aeternus“ koos pianist Karolina Aavikuga. Hiljuti ilmusid sama duo kaks singlit (ameerika helilooja Morten Lauridseni teose „O magnum mysterium” versioon viiulile ja klaverile ning George Enescu 3. viiulisonaadi III osa) maailma suurimalt plaadifirmalt Deutsche Grammophon. Kolmas singel sama plaadifirmaga ilmub veel sel aastal. Solistina on Aavik esinenud muuhulgas Stuttgardi Kammerorkestri, Kopenhaageni Filharmoonikute, Pärnu Linnaorkestri, Jyväskylä Sümfooniaorkestri jpt ees ning teinud koostööd dirigentidega nagu V. Matvejeff, N. Szeps-Znaider, D. Musca, A. Volmer, K. Mänd, M. Murdvee, H. C. Aavik, J. Alperten. Aavik mängib Eesti Pillifondile kuuluval Giovanni Paolo Maggini viiulil (u 1610, Brescia, Itaalia), kasutades Victor Fétique’i poognat (u 1930, Prantsusmaa).

 

Pildil Hans Christian Aavi.


"Noor Muusik" preemia on käinud käsikäes Tallinna Kammermuusika festivaliga alates selle loomisest aastal 2005. Marje ja Kuldar Singi nimelise PLMF preemia senisteks laureaatideks on olnud: 2005 – Oliver Kuusik (tenor), 2006 – Rene Soom (bariton), 2007 – Kädy Plaas (sopran), 2008 – Priit Volmer (bass), 2009 – Maria Veretenina (sopran), 2010 – Arete Teemets (sopran), 2011 – Andreas Lend (tšello), 2012 – Kristel Pärtna (sopran), 2013 – Ivi Ots (viiul), 2014 – Johan Randvere (klaver), 2015 – Pärt Uusberg (helilooja), 2017 – Raiko Raalik (bass), 2018 – Kadi Jürgens (metsosopran), 2019 – Ille Saar (sopran), 2020 – Martin Karu (kontratenor), 2021 – Theodor Sink (tšello), 2022 – Marcel Johannes Kits (tšello), 2023 – Sandra Laagus (metsosopran).

Lähem info:
Pille Lill
5114077
PLMF juhataja
plmf@plmf.ee
-- 
MUUSIKUTE FOND PLMF
www.plmf.ee

2003. aastal loodud Muusikute fond PLMF on Eestis esimene ja siiani ainus mittetulunduslik ühing, mis toetab järjepidevalt Eesti muusikatalentide käekäiku. Kui soovite meie tegemistest rohkem teada, siis jälgige meid FBs

 

Otsi Eesti kaardilt

Kaardiotsing võimaldab leida endale sobiva turismiobjekti ka pakutavate teenuste järgi.
Eesti kaart

Otsi turismiettevõtteid

Sulle huvipakkuva teenuse leidmiseks vali otsingufiltrist sobiv valdkond ja piirkond või kasuta märksõnaotsingut.
Valdkond:
Piirkond:
Märksõna: